top of page
Buscar
Sandra Canudas

Estrès, ansietat i depressió en malalties cròniques



L'estrès d'un diagnòstic o de gestionar una malaltia crònica amb el pas del temps poden provocar sensacions d’esgotament. Alguns motius pels quals ens podem sentir estressats poden ser: el no trobar-se bé físicament, la preocupació del control (pensar en el règim diari, les modificacions de l'estil de vida, les dosis de medicament, la pràctica de l’esport, ... ), el saber que és un tractament per tota la vida-de moment-, i un llarg etcètera.


És important no deixar que l'estrès interfereixi amb la gestió de la malaltia i si es fa necessari, parlar amb el metge.


L'ansietat és freqüent, especialment en dones. Per exemple, entre el 30 i el 40 per cent de les persones amb diabetis informen que tenen ansietat. Així mateix, fins a 1 de cada 4 persones amb diabetis pateixen depressió.


Les dones són més propenses a la depressió que els homes. Alguns símptomes inclouen: l’estat emocional de ràbia, l’ansietat, apatia, canvis en els patrons de son, augment o pèrdua de pes, cansament o dificultat per concentrar-se. És important reconèixer els símptomes de la depressió i buscar ajuda. La depressió pot dificultar el control de les malalties.


Quan veure un metge? Hi ha diverses raons per demanar ajut pel nostre estat d'ànim: si es tenen problemes per controlar-la, si l’estat d'ànim fluctua massa, si s’ha perdut l'interès per les activitats diàries, si no es pot seguir el pla de gestió de la malaltia, si et sents massa trist o desesperat és important estar en contacte amb la família, els amics o un professional.



3 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page